sunnuntai 25. elokuuta 2013

Osa 10: Dover, Englanti - La Coruña, Espanja

Aika menee kuin iltamissa ja tämän blogin päivitys jäänyt tekemättä. Olemme edenneet Englannin rannikolta Ranskaan, ylittäneet Biskajan ja päässeet tänne La Coruñaan Espanjaan!

Englannin rannikon purjehdus käsitti seuraavan reitin: Dover - Eastbourne - Brighton - Coves - Weymouth - Plymouth - Falmouth.


Englannin rannikkoa Eastbournessa.

Englannin rannikko ei niin mieleenpainuvaa ollut, koska kaikkeen alkaa tottua, ja asioita ei koe enää niin ainutlaatuisina.

Isle Of Wigthin saarella Covesissa oli Euroopan suurin purjehdustapahtuma, jonne sotkeuduimme sekaan, ja näimme todella suuria veneitä, kuten myös paljon juhlivia ihmisiä. Piti mm. mennä vesitaksilla suihkuun, kun laiturilta ei ollut muuta yhteyttä maihin.


Kilpapurjehdusvene ohittaa Aidan, west Coves, Englanti.

Falmouthissa oli kaksi niin suurta purjevenettä, että toisen veneen mastossa paloi punainen valo. Tulimme siihen tulokseen, että se varmaan varoittaa lentoliikennettä?! Purjelaivat ovat purjelaivoja, mutta nämä olikin rakennettu purjeveneen muotoon. Kotimaat taisivat olla USA ja Hollanti.

Plymouthista meille tuli vahvistusta miehistöön. Pekka Laaksonen ja Veli-Pekka Hirvonen ottivat pikaisen haasteen ja matkustivat Lappeenrannasta Lontoon kautta Plymouthiin. Tunnemme toisemme sukellusharrastuksen kautta kymmenien vuosien takaa.


Fish & Chips -ravintola pitää perinteitä pystyssä.
Fish & Chips -annos.

Ranskassa tankkasimme Brestin lähellä marinassa. Nukuimme muutaman tunnin ja jatkoimme valitussa sääikkunassa Biskajalle, jonka ylitys kesti tasan kolme vuorokautta.

Ylitys meni vaurioitta, vaikka kelit olivat vaihtelevia. Purjehdittiin, ja ajeltiin koneella iso ylhäällä. Ajettiin 6h vahteja ylityksen ajan.

Bongattiin niin valaita kuin delfiinejäkin. Valaiden vesisuihkuja luulimme ensin purjeiksi, ne olivat niin valtavia suihkuja kohti taivasta. Kiikarointi kertoi, että kyseessä oli valasparvi, joka poikkesi hengittämään.

Liikenne oli hiljaista, ei näkynyt montaa laivaa eikä muutakaan veneliikennettä. Huomiona oli myös se, että vesi alkoi näyttää oikealta merivedeltä, niinkuin elokuvissa on nähty.


Tower of Hercules, La Coruña, Espanja.

Olemme tutustuneet La Coruñaan ja kierrelleet nähtävyydet "helteestä nauttien". Pojat järjestivät lennot kotiin matkatoimiston kautta. Tänään viideltä aamulla hyvästeltiin ja heidän paluusa alkoi.

Meillä taas alkaa veneen varustelu ja valmistautuminen matkan jatkamiseen. Alustavasti sovimme, että seitsemän päivän päästä oltaisiin Portton paikkeilla, ja seuraavat ystävät tulevat mukaan viikon reissulle kohti etelää.